Najnowsze artykuły

Znaczenie pierścionków na palcach

Obrączki na palcach są symboliczne i mają dziś niewielkie znaczenie. Ale czy naprawdę znaczą to, co mówią? Czasami jedno spojrzenie na czyjeś...

Czytaj Więcej

WŁAŚCIWOŚCI I SKUTKI UBOCZNE PIERZGI PSZCZELEJ

Pierzga pszczela jest dobrze znanym produktem, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest cennym źródłem składników odżywczych i wspomaga odporność. Jak powstaje i jaki ma wpływ na organizm?

Ogólna charakterystyka pierzgi pszczelej

Siara pszczela jest wytwarzana z pyłku kwiatowego. Pszczoły zbieraczki zbierają ziarna pyłku wraz z niewielką ilością nektaru i wydzielinami gruczołów ślinowych. Mieszanina ta jest następnie dostarczana do ula, gdzie pszczoły układają ją w plastrach. Pyłek jest następnie zwilżany miodem i śliną, a następnie zbijany w warstwy. Zwykle znajduje się on w pobliżu czerwiu. Górna warstwa jest również chroniona woskiem. Tworzenie się pierzgi jest wynikiem fermentacji mlekowej. Ma to działanie ochronne i zapobiega psuciu się. Jest pokarmem dla larw pszczół i dobrym źródłem białka dla osobników dorosłych. Nie jest słodsza od miodu i ma kwaśny smak.

Pierzga składa się z pyłku, miodu i śliny. Jest to niewielka masa, którą zbiera się z ramek w ulach. Pszczelarz musi oczyścić od 5 do 30 ramek, aby uzyskać 1 kg tej substancji. Zależy to od tego, ile pszczół znajduje się obecnie w pasiece. Przyswajanie składników odżywczych jest zwiększone przez fermentację mlekową. Zwiększa się zawartość kwasu mlekowego i cukrów prostych, a białka są rozkładane do peptydów lub aminokwasów. Pszczoły dodają do kołderki enzymy trawienne, antybiotyki i kwasy organiczne, aby zwiększyć jej wartość odżywczą.

W składzie beza ma 20-30% wody. Zawiera węglowodany, głównie glukozę prostą i fruktozę, w ilości 13-55%, 20-30% białek i 1-20% tłuszczów. W białkach znajduje się 25 aminokwasów, w tym aminokwasy egzogenne. Tłuszcze mogą zawierać zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy alfa linolenowe odgrywają ważną rolę dla zdrowia. Są to kwasy dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy. Quinces zawierają również beta-sitosterol, który pomaga zmniejszyć wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Pierzga, oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych, jest bogatym źródłem takich składników odżywczych, jak:

  • Są to związki biologicznie czynne, takie jak polifenole, flawonoidy i leukotrieny, kwasy fenolowe, flawonoidy i katechiny. Najczęściej występują w postaci: kwasu chlorogenowego, glikozydów kemferolu i kwercetyny.
  • Enzymy - lipaza, inwertaza, katalaza, laktaza, pepsyna, trypsyna.
  • Witaminy - witamina A, E i witamina C (do 300mg/100g), witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, biotyna i kwas foliowy) oraz witaminy A, B i E (rozpuszczalne w tłuszczach).
  • Składniki mineralne - magnez i potas, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, chrom, kobalt, molibden, krzem, żelazo, selen.

Właściwości i działanie 

  • Działanie przeciwnowotworowe. Betulina, kwas oleanolowy i jego izomer, kwas b-ursolowy, są odpowiedzialne za hamowanie wzrostu i różnicowania się komórek nowotworowych, a także procesu angiogenezy. Ma to istotne znaczenie w rozwoju i progresji nowotworów. Do podobnych substancji należą: chryzyna i kemferol, kwas kofeinowy, kemferol i kwercetyna.
  • Może wpływać na zwiększenie wydolności fizycznej i przyswajanie tlenu przez tkanki.
  • Jest dobrym źródłem właściwości odżywczych, immunostymulujących i antybiotycznych. Może być stosowany w leczeniu przewlekłego zapalenia migdałków, przewlekłych chorób wątroby, niedokrwistości, anemii i innych chorób układu krążenia.
  • Zmniejsza zaparcia, biegunki i wrzody.
  • Hamuje wzrost bakterii Gram-dodatnich z rodzaju Listeria dzięki substancji białkowej zwanej bakteriocyną.
  • Wzmaga regenerację skóry poprzez stymulację organizmu do produkcji kolagenu. Nawilża i poprawia jędrność skóry.
  • Posiada zdolność zmiatania wolnych rodników dzięki wysokiemu potencjałowi antyoksydacyjnemu - 72-94% dla systemu ABTS+ i 71-92% dla systemu DPPH.
  • Wspomaga regenerację organizmu po zabiegach chirurgicznych i innych.
  • W stanach depresyjnych stymuluje układ nerwowy.
  • Działa przeciwmiażdżycowo.
  • Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i przeciwdziała zespołowi chronicznego zmęczenia.
  • Poprawia koncentrację i pamięć.
  • Działa łagodząco na reakcje alergiczne.
  • Obniża poziom cholesterolu całkowitego i reguluje jego poziom.

pszczoła

Dawkowanie 

Sieczkę kupuje się zazwyczaj w postaci granulek koloru brązowego zamkniętych w szczelnym pojemniku. Należy go spożywać w dawce 15-20 g dwa razy dziennie. Jedna łyżka stołowa dziennie jest wystarczająca, aby odczuć jej pozytywne działanie. Trzy łyżki stołowe dziennie to bezpieczny limit. Może być przyjmowany samodzielnie lub zmieszany z miodem, mlekiem lub wodą. Pozytywne działanie granulek pierzgi można wzmocnić, dodając wieczorem do mieszanki wrzącą wodę. Pozostawić ją do następnego ranka, a następnie wypić na pusty żołądek. Aby uzyskać piękny efekt, można stosować ją bezpośrednio na skórę.

Skutki uboczne 

Sieczka pszczela jest bezpieczna dla osób zdrowych, które nie są uczulone na jej składniki. Osoby uczulone na produkty pszczele nie powinny go stosować. Jest on bezpieczny, ponieważ zawiera duże ilości składników odżywczych, które zwiększają odporność, działają przeciwutleniająco i zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów.

Więcej do przeczytania na: http://sklepmiodek.pl/pierzga-pszczela-baza-wiedzy/korzysci-i-skutki-uboczne-zwiazane-z-pylkiem-pszczol/blbe_flkf