Najnowsze artykuły

Znaczenie pierścionków na palcach

Obrączki na palcach są symboliczne i mają dziś niewielkie znaczenie. Ale czy naprawdę znaczą to, co mówią? Czasami jedno spojrzenie na czyjeś...

Czytaj Więcej

Jakie warzywa należy jeść, aby schudnąć?

Warzywa są bogate w błonnik i składniki odżywcze, takie jak witaminy i niezbędne minerały, które mogą pomóc Twojemu organizmowi spalić tłuszcz z brzucha i poprawić metabolizm. Włączenie ich do swojej diety może pomóc Ci schudnąć i żyć długo i zdrowo. To prawda, że "mięśnie brzucha można zrobić w kuchni". Włączenie tych spalających tłuszcz warzyw do swojej diety pomoże przyspieszyć postępy. Błonnik jest kluczowym składnikiem warzyw, dzięki któremu dłużej czujesz się najedzony. Trawienie błonnika zajmuje trochę czasu, więc będziesz jeść mniej. Lokalne, sezonowe warzywa są doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla zdrowego stylu życia. Warto zaglądać do swojego lokalnego warzywniaka w poszukiwaniu świeżych i zdrowych warzyw np. warzywniak Stare Babice.

Warzywa na odchudzanie

Warzywa są na ogół mniej kaloryczne, ale mają zdolność utrzymywania sytości przez dłuższy czas. Oznacza to, że możesz jeść mniej kalorii i czuć się bardziej usatysfakcjonowanym, niż gdybyś polegał na przetworzonej, ubogiej w składniki odżywcze żywności. Badanie pokazuje również, że warzywa sprawiają, że jesteś szczęśliwy!

Zgodnie z dokładnymi wynikami, "Zwiększone spożycie owoców i warzyw wskazuje na zwiększone szczęście, zadowolenie z życia i dobre samopoczucie. Wynosiła ona 0,24 punktów zadowolenia z życia, co odpowiada wzrostowi o 8 porcji dziennie. Odpowiada to psychologicznym korzyściom wynikającym z przejścia z bezrobocia do zatrudnienia. Poprawa była widoczna w ciągu 24 miesięcy.

1. Warzywa liściaste

Warzywa liściaste obejmują szpinak, kapustę, bok-choy i jarmuż. Są one niskokaloryczne, węglowodanów i wysokiej zawartości błonnika, co czyni je doskonałym rozwiązaniem dla utraty wagi.

Zielone warzywa liściaste są doskonałym sposobem na zwiększenie objętości posiłków przy jednoczesnej redukcji kalorii. Liczne badania wykazały, że ludzie jedzą mniej kalorii, gdy spożywają posiłki i diety o niskiej gęstości energetycznej. Ponadto, zielone warzywa liściaste są bardzo pożywne i bogate w witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Niektóre badania wykazały, że wapń może pomóc w spalaniu tłuszczu. Nie będą one przesadnie obfite, więc wypełnij swój talerz taką ilością, na jaką masz ochotę!

2. Warzywa kapustne

Warzywa kapustne obejmują kapustę, brokuły, kalafior i brukselkę. Są one bogate w błonnik i stanowią doskonałe źródło wartości odżywczych. Warzywa te są również bogate w białko i węglowodany. Chociaż nie mają tyle białka, co rośliny strączkowe lub pokarmy zwierzęce, nadal są bardzo bogate w składniki odżywcze w porównaniu do większości innych warzyw.

Warzywa kapustne są idealne do utraty wagi, ponieważ zawierają wysoki poziom białka, błonnika i mają niską gęstość energetyczną. Są również bardzo pożywne i zawierają substancje przeciwnowotworowe.

3. Pomidory

Jest to jeden z najbardziej obfitych źródeł witaminy C, beta-karotenu i witaminy C, które są ważne dla zdrowia serca. Pomidory zawierają również likopen, który został wykazany, aby obniżyć ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, chronić oczy i skórę, poprawić odporność i promować zdrowie serca. Pomidory są popularną zdrową żywnością, ponieważ zawierają witaminy K, B2, B3 i B6, a także minerały takie jak potas, mangan i żelazo. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi pokochają pomidory za ich wysoką zawartość potasu (oszałamiające 267 mg na 100 g). Zdolność do spalania tłuszczu jest jedną z największych korzyści płynących z pomidorów.

Pomidory są bogate w przeciwutleniacze, w tym likopen. Eksperci uważają, że likopen może pomóc w zwiększeniu metabolizmu. Błonnik jest niezbędny dla dobrego trawienia. Błonnik pomaga w wypróżnianiu, zapobiega zaparciom i poprawia trawienie. Słabe trawienie jest ściśle związane z przybieraniem na wadze. Jeśli Twój układ pokarmowy nie działa prawidłowo, możesz mieć problemy z wchłanianiem i przyswajaniem składników odżywczych. Będziesz mieć również trudności z usuwaniem odpadów i substancji toksycznych z organizmu. To z kolei może spowolnić Twój metabolizm.

marchew

4. Marchew

Marchew jest jednym z najlepszych niskokalorycznych warzyw, które można dodać do planu odchudzania. Marchewki są wysokie w obu rozpuszczalnego błonnika i nierozpuszczalnego błonnika, więc są one idealne dla zdrowej utraty wagi.

Możesz mieszać ją z innymi owocami i warzywami, aby uzyskać zdrowy, bogaty w składniki odżywcze, spalający tłuszcz sok lub dodać ją do dań mięsnych. Tak naprawdę marchew można dodać do prawie każdego dania!

Sprawdź również: Apteka Stare Babice

5. Fasola

Fasola jest jednym z najzdrowszych pokarmów, jakie możesz jeść. Ponieważ jest bogata w rozpuszczalny błonnik, jest szczególnie dobra dla utraty wagi brzucha. To dlatego, że zwalcza stan zapalny, który powoduje gromadzenie się tłuszczu z brzucha. Wiele badań wykazało, że fasola jest związana z niższym ryzykiem otyłości.

6. Buraki

Buraki są bogate w witaminy i minerały. To warzywo jest wysoki poziom błonnika, co ułatwia uczucie sytości przez dłuższy czas. Jest to świetne warzywo dla tych, którzy martwią się o swoją wagę. Buraki są niskokaloryczne. 100-gramowa porcja buraków ma tylko 43 kalorie, 2,8 g błonnika i 10 g węglowodanów złożonych. Buraki można jeść w sałatkach, kanapkach i zupach. Najlepiej spożywać je w postaci soku.

7. Cukinia

Cukinia może być stosowany jako substytut dla skrobiowych pokarmów, takich jak ziemniaki, makaron i ryż. Ludzie, którzy jedzą diety niskowęglowodanowej, takich jak Paleo lub diety ketogenicznej często używają cukinii jako danie główne. Cukinia jest bogata w ważne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Cukinia jest bogata zarówno w rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik. Dzięki temu świetnie wpływa na trawienie. Zawiera również składniki odżywcze, które mogą pomóc w zaburzeniach trawienia, takich jak IBS i choroba Leśniowskiego-Crohna.

Nierozpuszczalny błonnik zawarty w cukinii zwiększa objętość. Pomaga to w łatwiejszym przemieszczaniu się pokarmu przez układ pokarmowy, co może zmniejszyć zaparcia i spowolnić wolno działający układ trawienny. Dobre bakterie w jelitach są odżywiane przez rozpuszczalny błonnik znajdujący się w cukinii. Te dobre bakterie odgrywają ważną rolę w trawieniu i wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają komórki jelitowe. Krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy zmniejsza stan zapalny i może być stosowany w leczeniu IBS i choroby Leśniowskiego-Crohna.

Więcej artykułów znajdziesz na https://starebabice.info/