Najnowsze artykuły

Pięć rzeczy, które musisz wiedzieć o...

Masło Karite i Butyrospermum Parkii Butter to obie nazwy zwyczajowe masła Shea. Nazwy te można znaleźć w preparatach kosmetycznych. Jakie są korzyści z...

Czytaj Więcej

Pięć rzeczy, które musisz wiedzieć o maśle shea

Masło Karite i Butyrospermum Parkii Butter to obie nazwy zwyczajowe masła Shea. Nazwy te można znaleźć w preparatach kosmetycznych. Jakie są korzyści z używania masła Shea? Stworzyliśmy listę 5 interesujących faktów na temat masła Shea.

Prosto z Afryki!

Afryka to idealne miejsce na znalezienie naturalnych składników kosmetycznych! Masło Shea jest wytwarzane z nasion drzewa Shea (drzewa masłowego). Drzewo Shea, dzika roślina, która owocuje po 20 latach od zasadzenia i tylko raz na 2-3 lata, nadal jest w stanie owocować. Rocznie rodzi około 20 kg owoców, które co roku są ręcznie zbierane przez kobiety. Z tych owoców można wyprodukować 1,5 kg masła.

Postać płynna

Masło shea jest twardym masłem, które po podgrzaniu rękami staje się płynnym olejem. Ma jasnożółty kolor i delikatny, ledwo wyczuwalny zapach.

Niezbędnik suchej skóry

Masło shea działa jak emolient. Otula skórę i zapobiega utracie wody z naskórka. Jest odpowiednie dla wszystkich rodzajów skóry. Zalecane jest do wszystkich typów skóry, w tym do skóry suchej i atopowej. Badania wykazały, że Masło Shea stosowane do skóry atopowej ma dokładnie takie samo działanie jak zwykły produkt. Ceramidy to substancje, które uszczelniają naskórek.

Jest idealne dla skóry tłustej lub trądzikowej, pomimo swojej tłustej konsystencji. Nie zatyka porów i nie działa komedogennie. Sprzyja szybszemu gojeniu, ma właściwości przeciwzapalne i antybiotyczne. Stosowany jest w pielęgnacji skóry twarzy, a także w kosmetykach do ciała, ust i oczu.

Czy masło shea zatykapory? - czytaj więcej na http://zamotka.pl/zdrowy-makijaz-jaki-powinien-byc/brix/czy-maslo-shea-zatyka-pory-korzysci-z-masla-shea.html 

masło shea

Źródło cennych składników

To niesamowite, jak bogate może być masło Shea! Jakie są ukryte tajemnice masła Shea?

  • Witaminy A, E i C mają właściwości antyoksydacyjne i odmładzające.
  • Fitosterole mają właściwości wygładzające. Uszczelniają naskórek, barierę hydrolipidową, wygładzają zmarszczki, działają przeciwzapalnie i łagodząco.
  • Polifenole, które działają ochronnie na skórę i pełnią rolę antyoksydantów, zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników.
  • Katechiny są środkami przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi, które zapobiegają rozwojowi i rozprzestrzenianiu się infekcji.
  • Pochodne kwasu cynamonowego, które wspomagają skórę przy ekspozycji na promieniowanie UV i działają przeciwzapalnie.

Kulinarne popisy

Masło shea, zanim trafiło na międzynarodowy rynek kosmetyczny, było po raz pierwszy wykorzystywane w Afryce do pielęgnacji skóry i gotowania. Masło jest tradycyjnie używane do smażenia i jako dodatek do żywności. Chociaż wzmacnia smak i aromat potraw, jest prawie niewyczuwalne.

Masło shea w kosmetyce

O maśle Shea można powiedzieć wiele wspaniałych rzeczy. Uznaliśmy, że masło Shea musi być stosowane w kosmetykach. Łatwo jest je znaleźć. Masło shea znajduje się w składach takich produktów jak np. w Przeciwstarzeniowym kremie pod oczy z efektem rozświetlenia, Hydrofilnym maśle oczyszczającym do twarzy, oraz Peelingu. To tylko jeden z powodów, dla których warto rozważyć ten rodzaj kosmetyków.