Sen jest jednym z najważniejszych elementów zdrowego trybu życia, ale ile godzin głębokiego snu, a ile płytkiego powinniśmy doświadczać każdej...
Czytaj WięcejCzy żywność ekologiczna jest warta swojej ceny? Co naprawdę oznacza etykieta
Tak jak wolę używać nietoksycznego sprzętu kuchennego, tak samo staram się trzymać organicznej żywności, kiedy to tylko możliwe. Ale wiele osób zastanawia się, czy żywność ekologiczna jest naprawdę warta dodatkowych kosztów. Oto co znalazłam na temat tego, kiedy jest (a kiedy nie jest) tego warta.
Co to jest żywność ekologiczna?
Wszyscy byliśmy w sklepie spożywczym lub na targu rolnym, gdzie żywność była oznaczona jako organiczna. Co to dokładnie oznacza, może być mylące.
Aby produkt mógł być oznaczony jako organiczny, musi być uprawiany bez syntetycznych pestycydów, nawozów sztucznych lub organizmów modyfikowanych genetycznie. Zwierzęta hodowane na mięso muszą być karmione w 100 procentach ekologiczną paszą, a także mieć dostęp do otwartej przestrzeni przez cały rok. Przeżuwacze (np. krowy) muszą otrzymywać co najmniej 30 procent pożywienia z pastwiska.
Dodatkowo, żywność gotowa, która została wyprodukowana w co najmniej 95 procentach z ekologicznych składników, może być oznaczona znakiem ekologicznym. Te, które zawierają co najmniej 70 procent składników organicznych, będą oznaczone jako "wyprodukowane ze składników organicznych", a żywność wyprodukowana w 100 procentach ze składników organicznych będzie zawierać ten procent na etykiecie.
Jak reguluje się kwestie związane z etykietą ekologiczną?
Zanim produkt będzie mógł pochwalić się etykietą "organiczny", producent żywności musi najpierw przejść przez proces, który zapewnia, że ziemia, praktyki uprawy i działania gospodarstwa spełniają standardy określone przez regulatorów. Organizacją, która reguluje oznakowanie ekologiczne w USA jest Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP).
Producenci żywności ekologicznej muszą co roku uaktualniać informacje o swoich praktykach w NOP. NOP współpracuje z niezależnymi jednostkami certyfikującymi, które co roku kontrolują działania producentów żywności.
Począwszy od 2013 roku, certyfikatorzy są teraz zobowiązani do testowania pozostałości na co najmniej 5 procentach produktów spożywczych, które każda agencja certyfikuje. Test ten może pomóc wskazać producentów żywności, którzy nie przestrzegają ścisłych wytycznych ekologicznych.
USDA śledzi certyfikowane operacje ekologiczne w swojej bazie danych Organic Integrity.
Import produktów ekologicznych
Importowana żywność, aby mogła być oznaczona jako ekologiczna, musi posiadać certyfikat akredytowanego przez NOP agenta certyfikującego lub jego odpowiednik w danym kraju, jeśli przepisy są podobne. W krajach, które nie posiadają certyfikatu ekologicznego lub ich przepisy różnią się od amerykańskich, żywność musi być produkowana w ramach umowy o uznawaniu. Oznacza to, że praktyki uprawy i działania muszą spełniać przepisy NOP zanim zostaną zaimportowane.
Niestety, nie wszystkie z tych środków ostrożności i przepisów są przestrzegane tak, jak powinny być. W 2019 roku, podczas gdy NOP cofnął certyfikat ekologiczny od tureckiego dostawcy, nie zbadali najnowszej przesyłki, mimo że istniało wysokie ryzyko oszustwa.
Jak rozpoznać, czy żywność ekologiczna jest naprawdę ekologiczna
Oczywistym problemem jest to, że żywność ekologiczna nie jest warta swojej ceny, jeśli nawet nie jest ekologiczna.
Chociaż możemy nie być w stanie wiedzieć, czy to, co jemy jest naprawdę organiczny, ponieważ nie ma sposobu, aby powiedzieć, patrząc na to, istnieją pewne rzeczy, które możemy zrobić, aby zmniejszyć szanse na uzyskanie fałszywych żywności ekologicznej:
- Uprawiaj ogród - Jeśli uprawiane organicznie, wiesz, że twoje własne warzywa będą bezpieczne. Zawsze staram się mieć coś w moim letnim ogrodzie!
- Unikaj importowanej żywności (zwłaszcza zbóż) - głównym problemem związanym z oszukańczą żywnością ekologiczną są importowane zboża, dlatego unikanie importowanej żywności, jeśli to możliwe, może pomóc.
- Całkowicie unikajcie ziaren - Ponieważ ziarna są jednym z największych problemów związanych z oszukańczą żywnością ekologiczną, unikanie ziaren, kiedy to tylko możliwe, daje Wam większe szanse na uniknięcie oszukańczej żywności.
- Kupuj lokalnie - Drugą stroną medalu jest kupowanie lokalnych produktów ekologicznych. Żywność produkowana w Stanach Zjednoczonych jest łatwiejsza do uregulowania.
Ważne jest również, aby wywierać nacisk na organy regulacyjne, aby wykonywały swoją pracę i nie dopuszczały do wprowadzania na rynek oszukańczej żywności ekologicznej.
Czy żywność ekologiczna ma jakieś zalety?
Zakładając, że żywność organiczna, o której mówimy, jest naprawdę organiczna, istnieją pewne korzyści, które mogą sprawić, że jest ona warta dodatkowych kosztów:
Składniki odżywcze
Wiele rodzin uważa, że żywność organiczna ma wyższą zawartość składników odżywczych niż konwencjonalna. Według meta-analizy z 2012 roku, nie ma znaczącej różnicy w wartościach odżywczych konwencjonalnie i organicznie uprawianej żywności. Jednakże, bardziej aktualne badania podważają to stwierdzenie.
Przegląd opublikowany dwa lata później wykazał, że produkty organiczne zawierają znacznie mniej metali ciężkich niż produkty konwencjonalne. Żywność ekologiczna zawiera również więcej antyoksydantów (od 19% do 69% więcej niż żywność konwencjonalna). Ten wzrost ilości przeciwutleniaczy jest jak spożywanie dodatkowej porcji lub dwóch warzyw każdego dnia.
Dodatkowo, przegląd z 2016 roku wykazał, że organiczny nabiał i mięso zawierają wyższe poziomy żelaza i około 50 procent więcej omega-3 niż konwencjonalne opcje. Omega-3 są ważne dla równoważenia kwasów tłuszczowych w organizmie i zmniejszania stanów zapalnych. Robią to, obniżając poziom tłuszczów we krwi zwanych trójglicerydami i spowalniając gromadzenie się płytki nazębnej wewnątrz naczyń krwionośnych, równoważąc "dobry" i "zły" cholesterol i zmniejszając choroby układu krążenia.
Przegląd wykazał również, że organiczny nabiał ma niższy poziom selenu i jodu, więc potrzebne są dalsze badania na ten temat.
Smak
Pomijając zdrowie, jest to często mój główny powód, dla którego kupuję lokalnie żywność sezonową. Po prostu smakuje lepiej!
Odżywianie i smak często idą w parze. Żywność z większą ilością składników odżywczych często smakuje lepiej niż ta z mniejszą ich ilością (pomyśl o świeżych, czerwonych truskawkach w czerwcu w porównaniu do tych białawych, które dostaniesz w styczniu). Chociaż nie ma zbyt wielu danych na temat tego, która żywność smakuje lepiej, każda rodzina może sama sprawdzić, czy żywność organiczna smakuje lepiej, czy nie.
Pestycydy
Jeśli konsultujemy się z rodzicami, pestycydy są zazwyczaj na szczycie listy, jeśli chodzi o żywność organiczną i konwencjonalną. Pozostałości pestycydów są pięciokrotnie wyższe w produktach konwencjonalnych według powyższej analizy z 2012 roku (czterokrotnie wyższe według metaanalizy z 2014 roku).
Pomimo tej różnicy, poziomy te są nadal niższe od dopuszczalnych przez EPA (tj. "bezpiecznych" poziomów). Jednak zaniepokojeni konsumenci twierdzą, że górne poziomy pestycydów są ustalane indywidualnie i nie uwzględniają łącznej szkody. Innymi słowy, być może niski poziom pojedynczego pestycydu jest w porządku, ale kiedy występuje niski poziom 10 lub więcej pestycydów, całkowita ekspozycja na pestycydy jest znacznie wyższa. Inni twierdzą, że każda ilość tych chemikaliów jest szkodliwa.
Szkodliwe bakterie
Kolejnym problemem związanym z żywnością konwencjonalną jest fakt, że może ona zawierać więcej szkodliwych bakterii niż żywność ekologiczna. Podczas gdy organiczne produkty zwierzęce nie zawierają mniej bakterii, zawierają one znacznie mniej bakterii odpornych na antybiotyki. CDC stwierdza, że bakterie odporne na antybiotyki spowodowane przez stosowanie antybiotyków w rolnictwie zwierzęcym jest problemem dla zdrowia publicznego.
Badania takie jak to kanadyjskie badanie z 2017 roku konsekwentnie pokazują, że ograniczenie stosowania antybiotyków u zwierząt zmniejsza liczbę bakterii odpornych na antybiotyki, które zawiera mięso.
Środowisko i dobrostan zwierząt
Poza zdrowiem ludzi, konsumenci są również zaniepokojeni zdrowiem środowiska i zwierząt. Artykuł na Uniwersytecie Columbia wyjaśnia, że rolnictwo ekologiczne jest zazwyczaj bardziej przyjazne dla środowiska ze względu na większą bioróżnorodność, mniejszy odpływ substancji chemicznych i mniejszą erozję gleby niż w przypadku gospodarstw konwencjonalnych. Wszystko to sprawia, że rolnictwo ekologiczne jest bardziej zrównoważone. Chociaż niektórzy krytycy uważają, że plony z akra są niższe z rolnictwa ekologicznego (co czyni go mniej przyjaznym dla środowiska), wysoka wydajność rolnictwa ekologicznego jest możliwa.
Zgodnie z artykułem na Rodaleinstitue.org, rolnictwo ekologiczne przewyższa konwencjonalne o 40 procent, gdy pogoda nie jest idealna (np. podczas suszy). Rolnictwo ekologiczne przedkłada również żywność o wysokiej zawartości składników odżywczych (np. warzywa) nad żywność o niskiej zawartości składników odżywczych (np. zboża).
Dodatkowo, w oparciu o sposób zwierzęta muszą być hodowane, jeśli są one oznaczone jako organiczne (z organicznym paszy, procent ich żywności pochodzi z pastwiska, i dostęp do zewnątrz), organicznie hodowane zwierzęta żyją w lepszych warunkach niż konwencjonalnie hodowanych zwierząt.
Problem z organicznym rozporządzeniem
Wiele osób twierdzi, że zamiast prosić rolników ekologicznych o udowodnienie, że uprawiają ekologicznie (i uiszczają za to opłatę), powinniśmy prosić konwencjonalnych rolników i producentów o wzięcie na siebie tego ciężaru dowodu.
Podczas gdy etykiety ekologiczne są pomocne w rozpoznaniu, gdzie można wydać swoje pieniądze na żywność, nie jest to jedyny sposób, aby wiedzieć, co dzieje się z żywnością.
Wiele małych gospodarstw uprawia żywność ekologicznie (być może z większą starannością niż wymagają tego przepisy), ale nie chcą przechodzić przez proces uzyskiwania oficjalnego certyfikatu. Dodatkowo, niektórzy producenci mogą nie pasować do wytycznych organicznych, ale mogą być wystarczająco blisko dla preferencji wielu rodzin.
Idealnie, znalezienie lokalnego gospodarstwa, któremu można zaufać jest lepszą strategią na znalezienie zdrowej żywności niż poleganie wyłącznie na etykiecie organicznej.
Czy żywność ekologiczna jest tego warta?
Aby dowiedzieć się, czy żywność ekologiczna jest warta swojej ceny, musisz rozważyć kilka rzeczy:
- Czy Twoja żywność ekologiczna jest naprawdę ekologiczna? - Jeśli nie, to prawdopodobnie nie warto za nią płacić.
- Czy możesz dostać porównywalną żywność bez etykiety? - Czy masz źródło świeżych produktów lub produktów zwierzęcych, które są produkowane w akceptowalny sposób? Może płacenie dodatkowo za etykietę nie jest warte kosztów.
- Czy stać cię na żywność organiczną? - To jest potencjalnie najważniejsze pytanie, na które trzeba sobie odpowiedzieć. Chociaż możemy zmienić nasz budżet, aby mieć więcej pieniędzy na zakupy spożywcze, czasami po prostu nie jest możliwe kupowanie żywności ekologicznej (lub w całości ekologicznej).
Jeśli zdecydujesz, że organiczne jest warte kosztów, ale utknąłeś na części budżetu, czytaj dalej...
Co zrobić, jeśli organiczny nie jest w budżecie?
Jak wspomniano, nawet jeśli grasz z budżetem, aby zrobić miejsce dla żywności ekologicznej, czasami nadal nie można sobie pozwolić na wszystkie żywności ekologicznej. Nigdy nie warto narażać się na kryzys finansowy tylko dla organicznej żywności. Ale na szczęście, organiczne nie jest wszystko albo nic wybór. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na wszystko, co organiczne, skorzystaj z porad zawartych w tym poście, aby wybrać najważniejsze produkty, które chcesz kupić jako organiczne i po prostu zrelaksuj się na temat wszystkiego innego!