Najnowsze artykuły

Olejki naturalne - zastosowanie i zalety

Kosmetyki naturalne, zwłaszcza oleje roślinne, są z powodzeniem stosowane w kosmetologii od wielu wieków. Ze względu na to, że do ich produkcji...

Czytaj Więcej

5 powodów, dla których warto jeść więcej soli

W przeszłości sól zyskała naprawdę złą reputację, a teraz wydaje się, że jest wiele zamieszania wokół tego, czy sól jest zdrowa, czy nie.

Ważne jest, aby zauważyć, że rodzaj soli robi dużą różnicę w tym, czy jest ona zdrowa czy nie. Wiele badań na temat spożycia sodu zostało przeprowadzonych z niekompletnymi solami.

Tak jak...

  • Wołowina karmiona ziarnem z partii paszowej nie jest tym samym, co wołowina karmiona całkowicie trawą, oraz
  • Produkty konwencjonalne to nie to samo, co produkty organiczne, oraz
  • Ryby hodowane na farmach to nie to samo co ryby łowione na dziko, i
  • Uwodorniony tłuszcz trans nie jest tym samym, co średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe występujące w oleju kokosowym.

Sól kuchenna produkowana przez człowieka to nie to samo, co bogata w minerały sól naturalna. Prawdziwa sól pełni wiele ważnych funkcji w organizmie i unikanie jej może być problematyczne. Jak już wspomniałam wcześniej:

Sól stołowa = ZŁO!

Sól stołowa, która w 97% składa się z chlorku sodu (NaCl) jest produkowana chemicznie, wybielana i pozbawiona większości składników odżywczych. W wielu przypadkach zawiera również aluminium, które zostało powiązane z chorobą Alzheimera i innymi problemami w organizmie. Dodatkowo, jest pozbawiona wielu śladowych minerałów, których potrzebuje organizm.

Ten rodzaj soli nie występuje naturalnie i w rzeczywistości, kiedy ryby słonowodne są umieszczane w słonej wodzie z solą stołową... umierają.

Jednak sól kuchenna jest często jodowana. Zanim wyrzucisz sól kuchenną, zacznij spożywać więcej pokarmów z naturalnie występującym jodem, takich jak wodorosty.

Jeśli masz w domu tego typu sól kuchenną, zalecam, abyś natychmiast przestał jej używać. Nie wyrzucaj jej jednak... możesz jej używać do naturalnego czyszczenia i usuwania plam. (Tylko jej nie jedz!)

Prawdziwa sól = dobra!

W takim stopniu, w jakim sól kuchenna jest zła, prawdziwa sól jest zdrowa, potrzebna i dobra.

Chociaż badania łączące zwykłą sól kuchenną z chorobami i zaburzeniami zdrowotnymi są prawidłowe, wyrzuciliśmy dziecko z (słoną) wodą.

Rozważ to: ciało zawiera wysokie stężenie wielu minerałów i składników odżywczych, i chociaż potrzebuje wody, musi mieć również odpowiednie stężenie tych składników odżywczych w kościach, krwi i organach, aby prawidłowo funkcjonować.

Osoba nie może otrzymać kroplówki ze zwykłą wodą - musi ona zawierać starannie zbilansowane minerały, w tym sól!"

Dlaczego powinieneś spożywać więcej soli?

Oto pięć powodów, dla których osobiście upewniam się, że spożywam wystarczającą ilość zdrowej soli każdego dnia:

  1. Dla wrażliwości na insulinę: Ostatnio dużo uwagi poświęca się "związkowi" pomiędzy spożyciem soli a problemami sercowo-naczyniowymi. Jednocześnie, badania wykazują związek pomiędzy niskim spożyciem soli a insulinoopornością (oraz umiarkowanym/wysokim spożyciem soli a wrażliwością na insulinę). W obliczu rosnących wskaźników problemów związanych z poziomem cukru we krwi, jest to ważny czynnik do rozważenia.(źródło, źródło)
  2. Nawodnienie: Piję Sole ( specjalnie nawodnioną słoną wodę) każdego ranka ze względu na zastrzyk energii, redukcję objawów alergii i nawodnienie. Sól (i inne minerały śladowe obecne w solach naturalnych) są niezbędne dla prawidłowego nawodnienia.
  3. Dla długowieczności: Niskie spożycie soli jest faktycznie związane z krótszą średnią długością życia. Chris Kresser wyjaśnia: "Przeciętny Amerykanin spożywa około 3700 miligramów sodu dziennie. Wartość ta pozostawała niezmienna przez ostatnie pięćdziesiąt lat, pomimo wzrostu zachorowań na nadciśnienie i choroby serca.(2) Dla porównania, Japończycy, z jedną z najwyższych oczekiwanych długości życia na świecie, spożywają średnio 4650 miligramów sodu dziennie i mają niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych niż większość innych krajów rozwiniętych.(3, 4)”
  4. Dla Hormonów: Od Mark's Daily Apple: "Po pierwsze, wykazano, że sól przyspiesza klirens kortyzolu z krwi. Im szybciej usuniesz kortyzol, tym szybciej odzyskasz siły po stresie. Po drugie, istnieją dowody na to, że stres zwiększa apetyt na sól. U myszy laboratoryjnych, aktywacja współczulnego układu nerwowego przez stresor powoduje, że wolą one słoną wodę od zwykłej. Podobne wyniki zaobserwowano u szczurów poddanych stresowi. U ludzi, ostre uderzenia stresu nie wydają się zwiększać apetytu na sól, ale przewlekły stres zwiększa spożycie słonego, przetworzonego, śmieciowego jedzenia."(źródło)
  5. Trawienie: Na osobistą uwagę, zauważyłem dużą poprawę w moim własnym trawieniu od czasu dodania Sole (uwodnionej słonej wody) każdego ranka, a ostatnie wiadomości wspierają ten pomysł. Z tego artykułu: "Sól odgrywa podstawową rolę w procesach trawienia i wchłaniania. Sól aktywuje enzym w jamie ustnej zwany amylazą ślinową. W tym momencie, sól pozwala kubkom smakowym poczuć smak jedzenia. Sól odgrywa również rolę w trawieniu, pomagając w rozkładzie pokarmu. Sól wytwarza również kwas solny. Kwas solny jest bardzo ważną wydzieliną trawienną, która wyściela ściany żołądka."

Należy pamiętać, że nie każdy powinien zwiększyć spożycie soli. Osoby z chorobą Meniera, zastoinową chorobą serca, nadciśnieniem i chorobami nerek szczególnie powinny skonsultować się z lekarzem przed zmianą spożycia soli, ponieważ zwiększona ilość soli może naprawdę sprawić, że będą chorzy.

Jaki rodzaj soli?

Rodzaj spożywanej soli jest naprawdę ważny, jeśli mówimy o korzyściach zdrowotnych. Istnieje ogromna różnica pomiędzy solą himalajską, która zawiera 93 dodatkowe minerały śladowe, a zwykłą solą kuchenną, która jest tworzona w laboratorium i zawiera dwa.

Mam w domu wiele różnych zdrowych soli i używam ich do gotowania, pielęgnacji skóry i do przyrządzania Sole. Używamy:

  • Himalayan Pink Salt-Używam jej do robienia Sole(tutaj jak ją zrobić) i w gotowaniu. Ma dużo łagodniejszy smak niż konwencjonalna sól i po użyciu jej przez kilka miesięcy, konwencjonalna sól ma dla mnie gorzki smak. Pochodzi ze starożytnych magazynów soli w Himalajach i mamy nawet lampy wykonane z tego typu soli w naszym domu.
  • Redmond Real Salt-również pochodzi ze starożytnych pokładów soli. Sól z Redmond ma najłagodniejszy smak ze wszystkich soli, które wypróbowałam i często używam jej do gotowania potraw, w których chcę tylko lekko wzmocnić smak, ale nie chcę, aby słony smak przebijał się przez nie.