Najnowsze artykuły

Jak nosić odzież uliczną (streetwear)

Streetwear to dziwna i skomplikowana bestia. Z jednej strony, jest jednorazowa, obciachowa i często niepochlebna. Z drugiej strony, Supreme - marka skate'owa...

Czytaj Więcej

Papryka w diecie keto

Obecnie nie tylko podczas zimy, ale cały rok przez widzimy dużo papryki w rynku. Dieta Keto jest najbardziej powszechną i skuteczną dietą odchudzającą, a papryka może być ważną częścią Twojego życia, jeśli jesteś na diecie Keto. Poprzez ten post, mamy na celu zapewnienie informacji żywieniowych na papryki.

Fakty żywieniowe i korzyści zdrowotne z papryki

Bell peppers, znany również jako capsicum w Indiach są rodzime w Ameryce Środkowej i Meksyku.

Zielona papryka

Zielone papryki odgrywają ważną rolę w diecie Keto. Są one zbierane, zanim są w pełni dojrzałe. Jeśli są one pozostawione na roślinie do dojrzewania, zielone papryki zazwyczaj zmieniają kolor na czerwony. Są one lekko gorzki smak w porównaniu do czerwonych, żółtych i pomarańczowych.

Papryka czerwona

Czerwona papryka jest bogatym źródłem fitoskładników karotenoidowych. Zawierają około jedenaście razy więcej beta-karotenu niż papryka zielona. Posiadają również półtora raza więcej witaminy C niż zielona. Mają słodki, soczysty i owocowy smak.

Zastosowanie kulinarne:

Świeże surowe papryki są używane jako warzywa w kuchniach na całym świecie. Można je jeść w sałatkach lub gotować w stir-fry. Papryka daje pyszne skręcają do smaku żywności. W Indiach, są one mieszane z innymi warzywami, takimi jak ziemniaki, marchew, zielona fasola, itp., wraz z pomidorem i innymi przyprawami, aby kilka ust-atering stir-fries. Czerwona i żółta papryka, jeśli jest używana z kulinarną wyobraźnią, może smakować egzotycznie w połączeniu z serem, mięsem, suszonymi owocami, orzechami. Musi być lekko podgotowana, aby składniki odżywcze nie zostały utracone z powodu ciepła.

Paprykę dodaje się również po lekkim zgrillowaniu do różnych sosów, serów i dipów na bazie oliwy z oliwek. Większość kuchni świata używa papryki w stir-fries, makaronach i kluskach.

Korzyści zdrowotne papryki

Papryka jest niskokalorycznym warzywem i cennym źródłem prozdrowotnych związków siarki.

Posiada pewne enzymy, które zapewniają korzyści przeciwnowotworowe. Według badań papryka może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku i żołądka.

Papryka ma niską zawartość tłuszczu. W jednej filiżance papryki znajduje się tylko 1 gram tłuszczu całkowitego. Ale tłuszcz jest wystarczający do przechowywania rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E i karotenoidów obecnych w nim.

Karotenoidy zawarte w papryce mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne dla organizmu. Dojrzała czerwona papryka ma więcej witaminy C i karotenoidów w sobie. Wszyscy wiemy, że witamina C jest doskonałym przeciwutleniaczem.

Wiadomo również, że obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL u osób otyłych. Czerwona papryka ma również niezwykłą ilość witaminy A. Nie tylko to, ale papryka ma również wystarczające poziomy niezbędnych minerałów, takich jak żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk, potas i selen. Jest również bogata w witaminy z grupy B.

Fakty żywieniowe zielonej papryki

Węglowodany netto -2.94 g

(źródło: USDA)

Wartości odżywcze czerwonej papryki

Węglowodany netto- 3.93 g

(źródło: USDA)

Dieta Keto, utrata masy ciała i papryka

Zielona papryka ma tylko 20 kalorii, podczas gdy czerwona papryka ma 31. Zawartość węglowodanów netto w czerwonej papryce jest 3.93 g, czyli około 4 g na 100 g porcji. Zielona papryka ma około 3 g węglowodanów netto. Obie papryki mają zerową zawartość cholesterolu. Czerwona papryka ma wyższą zawartość potasu niż zielona papryka. Zawartość białka jest większa w czerwonej papryce.

Widząc fakty żywieniowe papryki, na pewno jest to świetny low carb żywności podczas diety Keto dla utraty wagi.