Najnowsze artykuły

Jak wybrać biurko do pracy na stojąco? 8...

Najlepsze biurko do pracy stojącej pozwala na pracę w pozycji stojącej bez uszczerbku dla jakości pracy. Sprawdź wskazówki, jak wybrać najlepsze...

Czytaj Więcej

Szkodliwe skutki spożywania cukru

Jeśli chodzi o konsumpcję i wpływ cukru, często słyszę rzeczy takie jak:

Wszystko z umiarem....

Odrobina nie zaszkodzi...

To paliwo dla mózgu...

Wszystkie usprawiedliwienia dla spożywania cukru w pewnych ilościach. Pytanie brzmi: czy cukier powinien być kiedykolwiek spożywany, a jeśli tak, to w jakich ilościach?

Skutki spożywania cukru...

Cukier występuje w wielu postaciach, nie tylko jako biały cukier buraczany w proszku (zazwyczaj GMO), który możemy kupić w sklepie spożywczym. Istnieją skutki spożywania cukru we wszystkich jego formach (w tym syropu kukurydzianego, miodu i syropu klonowego), a obecnie spożywamy go więcej niż kiedykolwiek wcześniej. Na przykład:

...Konsumpcja przetworzonej żywności (która jest zasznurowana cukrem) kosztuje amerykańskie społeczeństwo ponad 54 miliardy dolarów w rachunkach dentystycznych każdego roku, więc przemysł dentystyczny czerpie ogromne zyski z zaprogramowanego uzależnienia społeczeństwa od produktów cukrowych. ...Dzisiaj mamy naród, który jest uzależniony od cukru. W 1915 r. średnia krajowa konsumpcja cukru (rocznie) wynosiła około 15 do 20 funtów na osobę. Dzisiaj przeciętna osoba spożywa swoją wagę w cukrze, plus ponad 20 funtów syropu kukurydzianego. Aby dodać więcej okropności do tych faktów, są ludzie, którzy nie używają żadnych słodyczy, a niektórzy używają znacznie mniej niż średnia, co oznacza, że istnieje odsetek populacji, która zużywa dużo więcej rafinowanego cukru niż ich waga ciała. Organizm ludzki nie jest w stanie tolerować tak dużej ilości rafinowanych węglowodanów. Istotne narządy w organizmie są faktycznie uszkodzone przez to rażące spożycie cukru.

Często słyszę argument, że cukier jest ok z umiarem i że eliminowanie jakiejkolwiek "grupy żywności" jest niebezpieczne. Oczywiście, unikanie rzeczywistej kategorii makroskładników całkowicie (węglowodany, białka lub tłuszcze) byłoby problematyczne, ale cukier sam w sobie nie jest grupą żywności. Chociaż cukier w jakiejś formie jest naturalnie obecny w wielu produktach spożywczych, sam w sobie nie zawiera:

  • nie zawiera żadnych składników odżywczych
  • nie zawiera białka
  • nie zawiera zdrowych tłuszczów
  • żadnych enzymów

Tylko puste i szybko trawione kalorie, które faktycznie wyciągają minerały z organizmu podczas trawienia. To tworzy kaskadę hormonów, gdy spożywane, które rozpoczyna pętlę dodatniego sprzężenia zwrotnego w organizmie, aby zachęcić więcej konsumpcji. W czasach, gdy żywność była rzadka i musiała być przechowywana w dużych ilościach w lecie, gdy była dostępna, aby przetrwać zimę, było to dobre. W dzisiejszym świecie ciągłego dostępu do przetworzonej żywności, ten naturalny biologiczny cel podkreśla jeden z negatywnych skutków cukru. Oto dlaczego:

"Dr David Reuben, autor książki Everything You Always Wanted to Know About Nutrition mówi, że "biały rafinowany cukier - nie jest żywnością. Jest to czysty związek chemiczny pozyskiwany ze źródeł roślinnych, czystszy w rzeczywistości niż kokaina, którą przypomina na wiele sposobów. Jego prawdziwa nazwa to sacharoza, a jego wzór chemiczny to C12H22O11. Ma 12 atomów węgla, 22 atomy wodoru, 11 atomów tlenu i absolutnie nic więcej do zaoferowania." ...Wzór chemiczny kokainy to C17H21NO4. Wzór cukru to ponownie C12H22O11. Dla wszystkich praktycznych celów, różnica polega na tym, że w cukrze brakuje "N", czyli atomu azotu."

Co znajduje się w cukrze?

Najczęściej, kiedy mówimy o cukrze, mamy na myśli mieszaninę glukozy i fruktozy, oba cukry proste, które są zawarte w różnych ilościach w różnych produktach spożywczych. Jak wyjaśnia ten artykuł:

  • "Dekstroza, fruktoza i glukoza to wszystko monosacharydy, znane jako cukry proste. Podstawowa różnica między nimi polega na tym, w jaki sposób organizm je metabolizuje. Glukoza i dekstroza to w zasadzie ten sam cukier. Jednak producenci żywności zazwyczaj używają terminu "dekstroza" na liście składników.
  • Cukry proste mogą łączyć się w bardziej złożone cukry, takie jak dwucukier sacharoza (cukier stołowy), który w połowie składa się z glukozy, a w połowie z fruktozy.
  • Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS) składa się w 55% z fruktozy i w 45% z glukozy.
  • Etanol (alkohol spożywczy) nie jest cukrem, chociaż piwo i wino zawierają oprócz alkoholu także cukry resztkowe i skrobię.
  • Alkohole cukrowe, takie jak ksylitol, glicerol, sorbitol, maltitol, mannitol i erytrytol nie są ani cukrami, ani alkoholami, ale stają się coraz bardziej popularne jako substancje słodzące. Są one niekompletnie wchłaniane z jelita cienkiego, więc dostarczają mniej kalorii niż cukier, ale często powodują problemy ze wzdęciami, biegunką i wzdęciami.
  • Sukraloza (Splenda) NIE jest cukrem, pomimo swojej nazwy przypominającej cukier i zwodniczego sloganu marketingowego "made from sugar". Jest to chlorowana sztuczna substancja słodząca, podobna do aspartamu i sacharyny, o szkodliwym wpływie na zdrowie.
  • Syrop z agawy, fałszywie reklamowany jako "naturalny", jest zwykle WYSOKO przetworzony i zawiera zwykle 80 procent fruktozy. Produkt końcowy nie przypomina nawet w najmniejszym stopniu oryginalnej rośliny agawy.
  • Miód to około 53 procent fruktozy2, ale jest całkowicie naturalny w swojej surowej postaci i ma wiele korzyści zdrowotnych, gdy jest stosowany z umiarem, w tym tyle samo przeciwutleniaczy, co szpinak.
  • Stewia to bardzo słodkie zioło pochodzące z liści południowoamerykańskiej rośliny stewii, które jest całkowicie bezpieczne (w swojej naturalnej postaci). Lo han (lub luohanguo) to kolejna naturalna substancja słodząca, ale pozyskiwana z owoców."

Czy istnieje jakaś bezpieczna ilość cukru?

Moim zdaniem, nie ma bezpiecznej ilości przetworzonego lub rafinowanego cukru. Naturalne cukry zawarte w owocach i warzywach są równoważone przez błonnik, witaminy, enzymy i inne właściwości owoców/warzyw, które spowalniają trawienie cukru i pomagają organizmowi łatwiej sobie z nim poradzić. Z drugiej strony, przetworzone odmiany nie zapewniają żadnej z tych korzyści, a zamiast tego wywołują szkodliwe skutki działania cukru w organizmie:

  • Stresuje wątrobę: "Kiedy spożywamy fruktozę, trafia ona do wątroby. Jeśli glikogen w wątrobie jest niski, np. po biegu, fruktoza zostanie wykorzystana do jego uzupełnienia(3).Jednak większość ludzi nie spożywa fruktozy po długim treningu, a ich wątroby są już pełne glikogenu. Kiedy tak się dzieje, wątroba zamienia fruktozę w tłuszcz(2). Część tłuszczu zostaje odesłana na zewnątrz, ale część pozostaje w wątrobie. Tłuszcz może się odkładać z czasem i ostatecznie prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (4, 5, 6)."
  • Zwiększa poziom złego cholesterolu i trójglicerydów(źródło)
  • Może przyczynić się do oporności na leptynę (a następnie do przyrostu masy ciała, zachcianek, problemów zesnem itp.
  • Powoduje uzależniającą reakcję na cukier w mózgu(źródło)
  • Nie wypełnia cię, a zamiast tego zachęca do jedzenia więcej

Praktycznie rzecz biorąc...

Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszym świecie, może być trudno całkowicie unikać cukru, ponieważ jest on tak łatwo dostępny. Niestety, jego powszechna dostępność nie zmniejsza skutków jego działania...

Szczególnie dla dzieci, które wciąż rozwijają swoje podstawy żywieniowe, metabolizm i hormony, nawet odrobina cukru może być szkodliwa. Choć czasem bywa to trudne, staramy się jak najczęściej sięgać po pełnowartościową, prawdziwą żywność i unikać wszelkich przetworzonych produktów (zwłaszcza tych zawierających zboża i cukry).

Dla nas oznacza to gotowanie w domu przez prawie cały czas. Staramy się uczyć nasze dzieci zdrowego odżywiania w domu i negatywnych skutków spożywania cukru, ale nie ograniczam też całkowicie niezdrowej żywności, jeśli jesteśmy poza domem z kilku powodów....

  1. Podczas gdy są teraz młode i łatwo jest się upewnić, że jedzą zdrową żywność, szczególnie w domu, pewnego dnia dorosną i będą z dala od domu i będą narażone na wszystkie rodzaje żywności. Myślę, że ważne jest, aby pozwolić im zacząć dokonywać wyborów żywieniowych na własną rękę (i zazwyczaj dokonują zdrowych wyborów), kiedy są jeszcze młode, a ja mogę nadal pomagać w kierowaniu ich wyborami, a nie całkowicie je ograniczać.
  2. Kiedy dzieci są przyzwyczajone do spożywania naprawdę zdrowej diety, nawet niewielka ilość przetworzonej żywności zazwyczaj sprawia, że czują się *brzydko* i zniechęca je to do ponownego jedzenia.
  3. Ekspozycja na inne pokarmy często prowadzi do rozmów o różnych rodzajach żywności i o tym, które z nich są dobre/złe dla organizmu.
  4. Moje dzieci zazwyczaj same dokonują dobrych wyborów żywieniowych i stały się raczej żądnymi przygód zjadaczami, ponieważ nie są ograniczone lub oczekuje się od nich, że będą jeść tylko paluszki z kurczaka lub hamburgery, kiedy nie ma nas w domu. Na przykład mój dwulatek uwielbia brokuły, oliwki, sardynki i inne zdrowe pokarmy. Spraw, aby dobre jedzenie było łatwo dostępne, a niezdrowe było rzadko i daleko pomiędzy nimi...

Nie spożywamy również słodzonych napojów - nawet soków. Jedyną rzeczą, do której używamy cukru, jest robienie kombuchy, kefiru wodnego i domowych napojów gazowanych, a większość z nich jest fermentowana i przekształcana w pożyteczne bakterie, zanim je wypijemy.

Nasze śniadania zazwyczaj składają się z jajek lub resztek, obiady to sałatki lub zupy, a kolacje to często pieczone lub grillowane mięso z wieloma warzywami.

Brzmi jak dużo pracy? Z pewnością jest to więcej pracy niż w przypadku posiłku w pudełku, ale warto! Od lat nie musieliśmy zabierać żadnego z dzieci do lekarza, wszystkie oprócz jednego nigdy nie miały antybiotyków i są szczęśliwie aktywne i sprawne fizycznie. Mam nadzieję, że w miarę jak będą rosnąć, będę pielęgnować ich własne zdrowe nawyki żywieniowe i rozwijać fundamenty zdrowego odżywiania na całe życie.