Najnowsze artykuły

Olejki naturalne - zastosowanie i zalety

Kosmetyki naturalne, zwłaszcza oleje roślinne, są z powodzeniem stosowane w kosmetologii od wielu wieków. Ze względu na to, że do ich produkcji...

Czytaj Więcej

Wyciskarka czy sokowirówka? Zalety obu rozwiązań i porównanie

​Wyciskarka czy sokowirówka - oto jest pytanie. Wiele osób ma bardzo duży problem w wybraniu odpowiedniego urządzenia dla siebie. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie wiedzą czego mogą się do końca spodziewać po każdym z nich. Wyciskarka i sokowirówka, mogą wydawać nam się dość podobne jeśli chodzi o sam schemat działania. W gruncie rzeczy jednak bardzo się różnią. Poniżej zostały wymienione najważniejsze różnice, wady oraz zalety obu rozwiązań.

Wyciskarka wolnoobrotowa: ZALETY

Na samym początku warto skupić się na wyciskarce wolnoobrotowej oraz na jej zaletach. Pierwszą zaletą jest to, że wyciskarki działają na bardzo wolnych obrotach. Jest ich mniej więcej od 40 do 120 na minutę. To sprawia, że urządzenie bardzo dokładnie miażdży włókna roślinne, a sok staje się dużo bardziej treściwy. Trafia do niego mnóstwo błonnika oraz cennych enzymów. Taki sok jest oczywiście znacznie gęstszy i mniej klarowny, mocno nasycony substancjami odżywczymi. Warto bez wątpienia podkreślić również, że nie jest zbytnio napowietrzony, dlatego na jego powierzchni pojawia się jedynie niewielka ilość piany. Sok jest możliwy do spożycia w ciągu doby, można przez ten czas przechowywać go w lodówce.

Wyciskarki wolnoobrotowe dobrze radzą sobie z owocami, warzywami, a nawet i warzywami typowo liściastymi. Wyciskarki stosunkowo łatwo utrzymuje się w należytej czystości i cechuje je również cicha praca. W niektórych modelach można liczyć również na dodatkowe funkcje, takie jak chociażby mielenie orzechów czy możliwość przygotowania mleka roślinnego.

Sokowirówka: ZALETY

Jakie zalety mają natomiast sokowirówki? Warto przede wszystkim uświadomić sobie, że mają one dużo większą ilość obrotów na minutę, niż wyciskarki wolnoobrotowe. W tym wypadku tych obrotów jest 6000 – 12000 na minutę. Dlatego też sokowirówki świetnie nadają się dla osób, które cenią sobie możliwość naprawdę bardzo szybkiego przygotowania soku. Sokowirówki dobrze radzą sobie z twardymi owocami i warzywami, przykładowo z marchewką. Duża ilość obrotów na minutę sprawia jednak, że sok dość mocno się napowietrza, dlatego też powinien zostać od razu wypity.

Podsumowując te zalety warto skupić się przede wszystkim na tym, że z wyciskarki otrzymuje się dużą ilość soku w krótkim czasie. Jest on również bardziej klarowny niż w przypadku wyciskarki. Dobrze radzi sobie ona z twardymi składnikami i posiada na tyle duży otwór wsadowy, że zazwyczaj można je wrzucać po prostu w całości, bez konieczności krojenia na mniejsze części. Sokowirówki są również zazwyczaj dużo tańsze od wyciskarek.

wyciskarka hurom i sokowirówka hurom

Wyciskarka czy sokowirówka? PORÓWNANIE

Co wybrać wyciskarkę czy sokowirówkę? Odpowiedź na to pytanie tak naprawdę nie jest jednoznaczna i nie można udzielić jednej, absolutnie uniwersalnej. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy z nas ma zupełnie inne upodobania w tym zakresie. Jedni cenią sobie możliwość szybkiego przygotowania soku, a inni mają czas na dłuższe zajmowanie się tym tematem. Wybór urządzenia powinien być zatem uzależniony także od tego, jaki jest nasz tryb życia. Dobrze jest patrzeć na to przez ten pryzmat.   Jeśli jednak chcemy skupić się na typowych kwestiach zdrowotnych, to wyciskarka wolnoobrotowa będzie dla nas zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. Co prawda ona również posiada pewne wady. Pracuje długo i jest także stosunkowo droga. Jednak nie pozbawia owoców oraz warzyw wszystkiego tego co najcenniejsze, jak to jest w przypadku sokowirówki. Z wyciskarki otrzymujemy sok, który jest naprawdę pełnowartościowy. To skondensowane witaminy pochodzące z warzyw, owoców, różnych kiełków czasem także liści czy orzechów. Zjedzenie dużej ilości takich produktów nie jest łatwe. Tymczasem w postaci soków nie stanowi to absolutnie żadnego problemu i tym samym również wzbogacamy swoją dietę i spożywamy odpowiednią ilość warzyw oraz witamin, zaleconych na dany dzień.   Sokowirówki oferują nam sok zdecydowanie uboższy w wartości odżywcze. Nie poleca się w niej przetwarzania warzyw liściastych i małych owoców, ponieważ po prostu sobie ona z nimi nie radzi. Urządzenie to głośno pracuje, oddaje sok bardziej wodnisty, mocno napowietrzony i przeznaczony do natychmiastowego wypicia. Sokowirówki są także skomplikowane w czyszczeniu i w ciągu powinny pracować jedynie kilka minut.

Wyciskarka będzie zatem zdecydowanie lepszym wyborem, a odpowiedni model można znaleźć na stronie: https://hurompolska.pl/blog/sokowirowka-czy-wolnoobrotowa-wyciskarka-co-wybrac/. Sokowirówka to tańsze, ale zdecydowanie mniej zdrowe rozwiązanie.