Najnowsze artykuły

Suche, spierzchnięte, popękane usta? Jest...

Suche i spierzchnięte usta to problem, z jakim zmaga się wiele osób niezależnie od wieku i płci. Pękające wargi przynoszą uczucie dyskomfortu i są...

Czytaj Więcej

Jak (i dlaczego!) zrobić własne kapsułki na wątrobę

Wątroba może być źródłem mocy odżywczych, ale dla wielu osób te podroby są... okropnie smaczne. Podczas gdy ja uwielbiam wątrobę z cebulą i boczkiem (bo, hello, boczek!), te kapsułki z wątrobą są praktycznie bezsmakowym sposobem na uzyskanie wątroby.

Czy powinniśmy jeść wątrobę?

Dlaczego więc mielibyśmy jeść wątrobę? Czy nie jest to filtr ciała, który przechowuje toksyny? Wątroba działa jako swego rodzaju filtr, przetwarzając, sortując i przekształcając rzeczy. Nie magazynuje ich jednak sama w sobie. Jeśli cały organizm jest przeładowany toksynami, wątroba również.

Ważne jest, aby pozyskiwać czysty tłuszcz od zwierząt hodowanych na pastwiskach, ponieważ tłuszcz jest częstym miejscem magazynowania toksyn. Czysta wątroba od zdrowego, karmionego trawą zwierzęcia to jednak inna historia.

Nasza rodzina rezygnuje z zamkniętych, karmionych ziarnem zwierząt, kiedy tylko jest to możliwe, wybierając zamiast tego zwierzęta karmione trawą lub hodowane na pastwiskach.

Dowiedz się więcej o tym, dlaczego wybieram wątrobę i mięsa organów w naszym planie posiłków w tym poście.

Odżywianie i korzyści z wątróbki

Wątroba jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów na naszej planecie, jeśli pochodzi z właściwego źródła. Według artykułu z 2010 roku w Nutrition Journal, wołowina karmiona trawą ma więcej składników odżywczych. Znajdziesz w niej również wyższy stosunek przeciwzapalnych tłuszczów omega-3.

Co więcej, naukowiec i dentysta Weston A. Price stwierdził, że ma ona działanie "przeciwzmęczeniowe". Wątroba naturalnie zawiera żelazo (chociaż trzeba by zjeść dużą ilość wątroby, aby uzyskać dzienne spożycie żelaza). Jest również bogata w witaminę B12 i A. Znajdziesz w niej również witaminę K, miedź, folian i CoQ10. Te składniki odżywcze współpracują ze sobą, aby zapewnić trwałą energię.

W szczególności wątroba wołowa zawiera duże ilości witaminy A, która (między innymi) pomaga uzyskać świecącą skórę. Badania przeprowadzone w 1981 roku w The International Journal of Dermatology przyjrzały się odżywianiu skóry. Naukowcy odkryli, że podczas gdy niższe dawki witaminy A były nieskuteczne, 300.000 IU dziennie dla kobiet i 400.000 do 500.000 IU dla mężczyzn pomogło oczyścić nawet ciężki trądzik.

Należy pamiętać, że to badanie wykorzystało syntetyczną formę, podczas gdy naturalna preformowana witamina A z wątroby będzie wchłaniać się lepiej.

Według raportu z 2009 roku w Dermato Endocrinology, witamina A również pomaga:

  • zmniejszyć tłuste pory
  • poprawić gojenie się ran
  • zmniejszyć stan zapalny.

Wątroba na porost włosów

Wątroba wołowa i drobiowa zawierają również duże ilości witaminy B3 (niacyny). Wraz z innymi składnikami odżywczymi i witaminami z grupy B, niacyna sprawia, że włosy są zdrowsze.

Badanie z 2015 roku w Dermatology Research and Practice wykazało, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają duży wpływ na włosy. Te zdrowe tłuszcze zmniejszają wypadanie włosów i zwiększają ich pełność. Witamina A reguluje wydzielanie sebum w gruczołach włosowych, zagęszcza włosy i utrzymuje mieszki włosowe w zdrowiu.

Żelazo jest również niezbędne dla wspaniałych włosów (które wątroba oczywiście posiada!).

Najlepszy sposób spożywania wątróbki

Pasztet z wątróbki, wątróbka z cebulą to świetny sposób na spożycie większej ilości wątróbki. Lubię też dodać trochę do mielonej wołowiny, kiedy przygotowuję posiłki. Tradycyjne kultury jadły surową wątrobę, więc wielu naturalnych zwolenników zdrowia zachęca do jedzenia surowej wątroby. Tak czy inaczej, nadal będziesz czerpać z niej wiele korzyści!

Kapsułki z wątroby są jednak łatwym, bezsmakowym sposobem na wykonanie zadania. Robienie ich jest znacznie bardziej ekonomiczne niż kupowanie ich.

Materiały do sporządzania kapsułek z wątroby

Wykonanie kapsułek z wątroby jest łatwe, ale wymaga kilku materiałów. Idealnie byłoby, gdyby potrzebny był dehydrator, robot kuchenny lub młynek do kawy i maszyna do robienia kapsułek.

Jeśli nie masz dehydratora, najniższe ustawienie piekarnika może również działać, wątroba nie będzie już surowa, chociaż. Niektóre zgłosiły propping drzwi piekarnika otwarte z drewnianą łyżką do chłodzenia temp w dół trochę. Ogrzewanie domu na 24 godziny w ten sposób nie jest tak zabawne, gdy jest 90 stopni na zewnątrz chociaż!

  • Możesz dostać maszynę do kapsułkowania pigułek tutaj.
  • Kup naturalne kapsułki żelatynowe tutaj.

Nie masz czasu na zrobienie tego?

Inwestowanie w swoje własne zasoby enkapsulacji jest oszczędza dużo pieniędzy, jeśli planujesz wziąć wątroby w ten sposób na dłuższą metę, ale jeśli to nie jest twoja rzecz lub jesteś krótki na czas, tutaj jest dobra marka dla kapsułek pastured wątroby wołowej.

Sprzęt

  • Dehydrator lub piekarnik

  • Papier pergaminowy (i blachy do pieczenia, jeśli używasz piekarnika)

  • Blender, robot kuchenny lub młynek do kawy

Składniki

  • Wątróbka - może być wołowa, drobiowa, jagnięca (dowolna ilość)

Instrukcje

  • Wątróbkę dobrze opłuczemy pod chłodną bieżącą wodą.

  • Rozmrożoną wątróbkę włożymy do robota kuchennego lub blendera i zmiksujemy na puree. Jeśli wątróbka jest już pokrojona w cienkie plasterki, to można ją również użyć w takiej postaci.

  • Przyciąć niebielony papier pergaminowy tak, aby pasował do dehydratora lub blachy do pieczenia. Wylać lub ułożyć wątróbkę na blachach w równych warstwach.

  • Suszyć w temperaturze 105° F/41° C przez 24 godziny. Utrzymywanie wątroby w niskiej temperaturze pozwala jej pozostać w stanie surowym. Większość piekarników nagrzewa się do 170 stopni, ale wątroba nie będzie już surowa.

  • Kiedy wątroba jest całkowicie sucha, powinna łatwo dać się pokroić na kawałki. Jeśli nadal się wygina, potrzebuje więcej czasu na osuszenie.

  • Włóż wątrobę z powrotem do robota kuchennego lub blendera i rozdrobnij ją na drobny proszek. Możesz również użyć młynka do kawy, ale wymaga to przetworzenia większej ilości partii.

  • Zasyp proszek z wątroby w maszynie do kapsułkowania zgodnie z jej instrukcją. Jeśli nie masz maszyny, możesz również nabierać i pakować proszek do kapsułek. Maszyna jednak znacznie to ułatwia!

  • Przechowywać w słoiku typu "mason" w chłodnym i suchym miejscu.

Ile kapsułek na wątrobę należy zażyć?

Ogólnie zaleca się spożywanie od 3 do 8 uncji wątroby tygodniowo. Oznacza to od 0,4 do 1,1 uncji dziennie. Poniższy wzór pomoże ustalić, ile kapsułek jest potrzebnych.

  • Funt wątroby na początek x 16 (uncji na funt) = uncje całkowite
  • Ilość uncji ogółem ÷ ilość pożądanych uncji = ilość dni, na które wystarczą kapsułki
  • Liczba kapsułek ÷ liczba dni, na które wystarczą kapsułki = liczba tabletek na dzień

Na przykład, zacząłem od 1,25 funta wątroby.

  • 1,25 (funta wątroby) x 16 (uncji na funt) = 20 uncji
  • 20 uncji (całkowita liczba uncji) ÷ 1 (liczba pożądanych uncji) = 20 (liczba dni, na które wystarczą kapsułki)
  • 100 (liczba kapsułek) ÷ 20 (liczba dni, na które wystarczą kapsułki) = 5 (liczba tabletek dziennie)

Co sądzisz o wątróbce? Czy zamiast tego spróbowałbyś kapsułek z wątróbką?