Mango na odchudzanie

 

Co sprawia, że warto sięgnąć po mango podczas odchudzania

Mango to bardzo popularny owoc, który zawdzięcza swoją rzeszę fanów smakowi i bogactwu minerałów i witamin. Dosyć powszechnie jest nazywany „owocem młodości”. Mango posiada aktywne związki biologiczne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, a także wpływają na szybsze wygojenie stanów zapalnych. Dzięki wysokiej zawartości beta karotenu zapewnia również ochronę przed promieniowaniem UV. Bogactwo właściwości odżywczych sprawia, że mango jest szeroko polecane dla osób osłabionych i rekonwalescentów.

Jakie korzyści płyną ze spożywania mango podczas odchudzania

Mango posiada szereg właściwości zdrowotnych, oto one:

  • wspomaga trawienie białek
  • bogate źródło witaminy C, B, A i E
  • witamina C wzmacnia system odpornościowy i wspomaga przyswajanie żelaza pochodzenia roślinnego,
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych
  • zawiera miedź, magnez i potas- potas normuje ciśnienie krwi
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu
  • mango zawiera papainę- świetny składnik peelingujący
  • kwiaty mango wykorzystywane są do leczenia zakażenia dróg moczowych i biegunki
  • pulpa surowego mango jest wykorzystywana przy przegrzaniu organizmu, gdyż ma właściwości chłodzące
  • kora mango działa przeciwbólowo w leczeniu reumatyzmu,
  • masło z pestek mango to naturalny filtr UV

Owoc mango można do diety włączyć na różne sposoby, zarówno świeże owoce, jak i również w postaci przetworzonej.